Nos Binnenlands nieuws

 1. Pensioenfondsen hebben honderden miljoenen euro's aan nooit opgevraagde pensioenen op de plank liggen. Volgens het AD gaat het alleen al bij de drie grootste fondsen, ABP, PFZW en PMT, om het geld van 100.000 mensen, in totaal zo'n 350 miljoen euro.

  De meeste van deze gezochte pensionado's worden uiteindelijk via de Sociale Verzekeringsbank wel gevonden. Daniël in 't Wel van pensioenuitvoerder MN zegt in het AD dat de fondsen ook veel moeite doen om deze mensen te informeren. "Het is hun pensioen, waarvoor ze gespaard hebben."

  Toch blijft een aanzienlijk aantal gezochte pensionado's onvindbaar. Dat zijn vaak mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en daarna naar het buitenland zijn vertrokken. Zo zijn ze bij ambtenarenfonds ABP nog naar 19.000 mensen op zoek.

  Thailand

  Soms lukt het zelfs iemand terug te vinden die naar de andere kant van de wereld is vertrokken. Een teamleider bij ABP vertelt in de krant dat zijn medewerkers een vrouw in een hostel in Thailand vonden. "Ze was na het overlijden van haar man op de fiets door Azië gaan reizen. Via via kwamen we aan een e-mailadres. Ze was enorm blij, want ze kon het geld goed gebruiken."

 2. Bij een jaarlijkse internationale actie tegen de handel in illegale medicijnen was de opbrengst dit keer groter dan ooit: ruim 25 miljoen medicijnen zijn onderschept. In Nederland vond de douane 315 pakketjes, dat zijn er 61 meer dan het jaar ervoor.

  De controle-operatie Pangea duurde vijf dagen en werd gecoördineerd door Interpol. De onderschepte pakketjes zaten met name vol erectiemiddelen, afslank- en slaapmiddelen. Ook werden voedingssupplementen en pijnstillers aangetroffen. Interpol had dit keer extra aandacht voor de handel in pijnstillers. De afgelopen jaren zijn er al duizenden mensen wereldwijd overleden aan het gebruik van de pijnstiller Fentanyl.

  De geschatte straatwaarde van alle onderschepte medicijnen is ruim 43 miljoen euro. De toename van het aantal in beslag genomen medicijnen is deels te verklaren door het recordaantal landen dat deelnam aan de internationale actie: 123. Ook neemt online shoppen toe, en daarmee de mogelijkheid illegale medicijnen online te bestellen.

  Door de actie zijn duizenden illegale websites offline gehaald en honderden verdachten opgepakt. Meer dan duizend onderzoeken lopen nog. In Nederland onderzocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg tien websites die illegaal reclame maken of illegale medicijnen verkopen. Drie zaken zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM).

  Via internet wordt het steeds makkelijker illegale medicijnen uit het buitenland te bestellen. En dat baart de inspectie- en veiligheidsdiensten zorgen, want het is onduidelijk welke grondstoffen en werkzame stoffen er in die medicijnen zitten.

  Gevaarlijk

  "Incidenteel zijn er berichten van mensen die overlijden door het gebruik ervan", zegt een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Maar een goed beeld van slachtoffers hebben we niet. We weten niet wie wat bestelt in de huiskamer en wie als gevolg daarvan ziek wordt. Het betreft vaak producten waar mensen zich voor schamen, dus ze zijn mogelijk ook niet heel open over de consequenties."

  Bij illegale medicijnen weet je niet wat je slikt, benadrukt de woordvoerder. "Je weet niet hoe het gemaakt is en onder welke omstandigheden, wat er allemaal in zit en wat dat met je lichaam doet. Nepmedicijnen kunnen gevaarlijke stoffen bevatten, die je gezondheid zelfs kunnen verslechteren."

  Miljoenen pakketjes

  Het controleren van de pakketstroom naar Nederland wordt steeds lastiger. Inmiddels worden er naar schatting 225 miljoen pakketten per jaar thuisbezorgd en dat aantal neemt al jaren toe. Miljoenen pakketjes hebben potentieel een illegale inhoud.

  Is operatie Pangea dan geen druppel op de gloeiende plaat? Jon Brandjes, coördinator bij Douane Amsterdam en betrokken bij Pangea, denkt van niet. Volgens hem leren inspectie- en veiligheidsdiensten van grote acties en dat helpt ook bij reguliere controles.

  "We worden steeds beter en steeds slimmer in hoe we moeten controleren. De meeste illegale medicijnen die we onderscheppen komen uit Azië. We zien nu al aan de verpakking welke pakketjes we eruit moeten halen."

 3. Een 25-jarige voetballer van de amateurvoetbalvereniging Nieuw Utrecht is vanmiddag in Culemborg verwond door een teamgenoot. Vlak voor het einde van een wedstrijd kreeg de man een kopstoot. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en ligt nog steeds in het ziekenhuis in Utrecht.

  Er ontstond volgens het AD ruzie tussen de voetballers, omdat het slachtoffer met de bal pingelde in plaats van te spelen.

  Omstanders belden de politie en zeiden dat er een grimmige sfeer op het veld heerste en dat iemand onwel geworden was. Het slachtoffer is ter plekke door ambulancepersoneel behandeld en vervolgens naar het UMC Utrecht gebracht. De wedstrijd is meteen na het incident gestaakt.

  Weggelopen

  Het slachtoffer was bij bewustzijn, maar kon nog niet praten. Hij was in shock. De voorzitter van Nieuw Utrecht zegt tegen RTV Utrecht dat zijn toestand stabiel is: "Hij ligt niet op de intensive care maar op een gewone kamer. In het begin was het wel erg omdat hij zijn tong had ingeslikt volgens mij".

  De speler die de kopstoot uitdeelde liep na het incident van het veld. De politie heeft de vermoedelijke dader 's avonds opgepakt. De man uit Utrecht wordt verdacht van poging tot doodslag of zware mishandeling.

 4. Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland kun je met de trein of de boot oversteken, of je pakt het net even wat anders aan zoals Stephan (50) en Bo (23) Krook die het met een flyboard probeerden. Met hun poging wilden ze geld ophalen om hun zieke vrouw en moeder, Petra, te laten behandelen.

  NOS op 3 ging met ze mee om het vast te leggen.

  De poging om de overkant te bereiken mislukte. Halverwege het Kanaal hebben ze drie keer geprobeerd toestemming te krijgen maar die kwam er niet van de Franse kustwacht.

  Iets wat wel vaker met dit soort pogingen gebeurt, volgens de schipper Chris die op een van de volgboten vaart: "Het is altijd fifty fity met de Fransen. Soms laten ze je wel toe, soms niet."

  Hersentumor

  Petra Krook lijdt aan een zeldzame en agressieve vorm van hersenkanker waaraan ze al geopereerd is. De operatie slaagde, maar na negen maanden werd de tumor toch weer teruggevonden.

  Bestralingen en een chemokuur waren geen optie, vertelt Stephan. "De arts vertelde ons dat het al een verloren race was, verdere behandeling bood geen kans op genezing. Daardoor was ze in Nederland uitbehandeld. Ze hebben haar dossier teruggestuurd naar de huisarts, want het ziekenhuis kon niks meer betekenen."

  Daar liet Stephan het niet bij zitten hij googelde het internet af op zoek naar alternatieve behandelingen. Hij kwam erachter dat in Duitsland therapieën worden aangeboden die nog wél hoop bieden. "Maar omdat die in Duitsland zijn, vergoedt de verzekering niet", zegt Stephan.

  "We hebben tussen de 50.000 en 100.000 euro uitgegeven om haar weer beter te maken", vertelt Bo. "Op een gegeven moment is het wel op aan het raken en nu hebben we dus geld nodig om mijn moeder te laten behandelen. Dan kun je gaan bedelen of je kunt doen waar je goed in bent, namelijk flyboarden."

  Je kent Bo misschien nog wel van deze selfie, die in 2015 de wereld over ging.

  En dus vertrokken gistermorgen twee waterscooters uit Dover met het doel op het strand vlak naast Calais aan te komen. Dat is al een hele uitdaging op zich, vertelt Bo. "Je bovenbenen en kuiten gaan heel erg verzuren door de gebogen houding waarin je staat. Maar ook mentaal is het zwaar als je voor en achter geen land meer ziet, dat werkt dan heel erg tegen."

  Door een ruwe zee verbruikten de waterscooters meer brandstof dan voorzien waardoor één flyboard al snel de oversteek moest afbreken.

  Halverwege het Kanaal gaan de Engelse territoriale wateren over in de Franse en moet je toestemming vragen aan de kustwacht om door te mogen gaan. "Die toestemming is helaas drie keer geweigerd en daardoor hebben we het avontuur moeten stoppen", vertelt Bo.

  "Ik zat nog te twijfelen om weer terug te flyboarden zodat ik wel aan de afstand zou komen. Maar ik heb besloten dat niet te doen want we noemden dit de Canal Challenge, van Dover naar Calais. Als je dan de overkant niet haalt is het eigenlijk al mislukt."

  De twee zijn toch tevreden. We zijn alsnog heel blij dat we dit gedaan hebben, vertelt Bo. Deze afstand is nog nooit afgelegd met een flyboard, dus in principe is het nog steeds een record en hopen we dat hier geld mee ingezameld wordt.

 5. De naar schatting 70.000 Koerden in Nederland kijken met spanning uit naar het referendum dat morgen wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Iraaks-Koerdistan. Koerden komen met name uit Irak, Iran, Syrië en Turkije. Maar dat wil niet zeggen dat ze één geheel zijn.

  Zo staat in het Midden-Oosten de Iraaks-Koerdische partij KDP vaak tegenover de Turks-Koerdische PKK. En Turkije werkt in de strijd tegen IS weer samen met de Iraaks-Koerdische Peshmerga, met de PKK als de vijand. "Terwijl ze in Iraans-Koerdistan en Syrisch-Koerdistan weer prima kunnen met de PKK", zegt Koerdistan-kenner Joost Jongerden. "Die spanning zie je soms ook onder de Koerden in Nederland terug. Ook bij mensen die niet mogen stemmen."

  Alleen Iraakse Koerden mogen namelijk stemmen. Het gaat om hun gebied. Veel Iraakse-Koerden zijn ooit uit Irak gevlucht, uit vrees voor het regime van Saddam Hoessein. Ze organiseerden zich toen het regime viel. En ze vochten, samen met het Westen, tegen IS.

  Wij spraken met vier Nederlandse Koerden:

  Eigenlijk, vindt Saya Abdullah, wordt het referendum vooral gebruikt als een troefkaart. "In onderhandelingen met Bagdad over bijvoorbeeld geld", zegt Saya. De huidige leider Barzani is allang niet meer de wettige president van het land: zijn termijn is vier jaar geleden al afgelopen. Maar toch gaat Saya maandag stemmen. "Omdat ik uiteindelijk wel voor een onafhankelijk Koerdistan ben."

  In 1990 werd hij geboren, in een heel ander Koerdistan dan nu. Het was de tijd van Saddam, met massamoorden. Toen hij zeven was, sloeg hij met zijn ouders op de vlucht en kwam hij naar Nederland. "Achteraf besef ik pas dat ik ben opgegroeid in een oorlogsgebied", zegt hij. "Maar ik herinner me dat ik als kind wel doorhad dat iedereen er altijd over praatte, dat familieleden overleden waren, dat soms het luchtalarm ging. En op school kregen we voorlichting over mijnenvelden."

  Nu is Koerdistan volgens hem een "moderne, tolerante oliestaat". "Neem een stad als Erbil. In dezelfde stad vind je een synagoge, een moskee en een alcoholwinkel. En dat kan gewoon."

  "Ik ben een Koerd en ik ben een Nederlander. Maar ik ben geen Turk." Sidar is stellig. Zijn ouders komen dan wel uit Turkije, hij voelt zich niet verbonden met die cultuur. "Koerden in Turkije hebben geen rechten. Niet politiek, niet cultureel. Als je vroeger in het openbaar Koerdisch sprak, was dat een terreurdaad", vertelt hij.

  Zijn ouders sloegen in de jaren 80 op de vlucht, na de legercoup in 1980. De regering werd afgezet, politieke partijen en vakbonden werden verboden. De noodtoestand werd afgekondigd. Duizenden activisten werden opgepakt, gemarteld of geëxecuteerd, onder wie veel Koerden. Erdogan verbeterde de situatie voor de Koerden iets, zegt Sidar. "Vooral cosmetisch. Er kwam een Koerdische tv-zender, maar het bleef staatstelevisie. Daarom was er een anti-Koerdisch programma, in het Koerdisch." De situatie bleef zo, tot de mislukte couppoging van vorig jaar. "De voltallige leiding van de grootste Koerdische partij zit vast."

  Sidar heeft in zijn werk veel te maken met Turkse-Nederlanders. Daar merkt hij geen frictie, maar in Turkije valt dat meer op. "Daar ben je een goede Koerd, omdat je niet van de PKK bent." Een twijfelachtig compliment: veel Koerden steunen de PKK juist."

  En ondanks de goede relaties met Turkse-Nederlanders, voelt hij zich in Nederland meer verbonden met de Koerden: zijn beste vrienden komen uit Iraans- en Iraaks-Koerdisch gebied. "Wij voelen ons verbonden, de Koerdische dialecten lijken ook sterk op elkaar. De tradities lijken op elkaar. Er zijn verschillen, maar uiteindelijk maken we deel uit van hetzelfde volk."

  Rosh groeide op in een Syrië waar de Koerden stateloos waren. "Als je gewoon zegt dat ze er niet zijn dan heb je ook geen problemen, moet de regering gedacht hebben", zegt hij. "We waren niet officieel Syrisch maar mochten ook het Koerdische Nieuwjaar niet vieren op 21 maart. Als je die dag niet op school was geweest, werd je de dag erna gewoon in elkaar geslagen. Die school was het land in het klein."

  Straf stond er ook op het spreken van Koerdisch. Alles werd gearabiseerd. "De steden hadden een Koerdische naam en een Arabische. Die had niets te maken had met de oorspronkelijke naam." Rosh heeft een tijdje vastgezeten, maar waarom weet hij niet. "Waarschijnlijk omdat mijn familie vol kritische denkers zat", zegt hij. "Ik weet vooral dat ik dat niet nog een keer wilde meemaken." Hij sloeg uiteindelijk alleen op de vlucht. Toen was hij 17.

  Nu bestaat er een Syrisch-Koerdistan: Rojava. Dit gebied werd in 2012 gesticht door onder andere de Koerdische YPG-militie. "Daar werken Koerden aan een nieuw bestaan. "De machtsverdeling is atypisch. "De deelgemeentes hebben er het meeste macht, de overheid het minste."

  En ook is er gelijkheid. Voor vrouwen, voor minderheden. Volgens Rosh komt dat doordat er veel intellectuelen, ook uit Irakees Koerdistan, hebben meegebouwd aan het gebied. "Hier vieren we elk jaar Koerdisch Nieuwjaar. Zonder in elkaar geslagen te worden."

  Columniste Beri Shalmashi schrijft veel over Iraaks-Koerdistan, maar komt er niet vandaan. Haar ouders sloegen in de jaren 80 op de vlucht vanuit Iran. Daar waren ze politiek actief. Haar moeder werd om die reden maandenlang gemarteld, toen ze zwanger van Beri was. "Er wonen in Iran miljoenen Koerden, maar het land zorgt er als een tweede Noord-Korea voor dat er bijna geen informatie over naar buiten komt", vertelt Beri.

  De sjah, de vroegere door het Westen-gesteunde heerser, onderdrukte de Koerden. En ayatollah Khomeini, de leider van de Iraanse Revolutie, verbeterde dat niet. "De eerste mensen die in het nieuwe Iran geëxecuteerd werden, waren Koerden", zegt Beri. Iraanse Koerden zijn soennieten in een sjiitische republiek.

  Beri werd geboren in Parijs, maar woonde daarna met haar ouders nog kort in Iraaks-Koerdistan, waar zij op de grens met Iran deelnamen aan het verzet tegen de ayatollahs. Beri was twee jaar toen het gezin vluchtte naar Nederland. Ze ging later alleen terug. "Ik vind Koerden weerbarstig, lief en onbevreesd. Kijk alleen al naar de Peshmerga. En in Iraaks-Koerdistan zie je overal Koerdische vlaggen. Ondenkbaar in Iran."

  Ze maakte uiteindelijk een film over het gebied, omdat het "het dichtst bij mijn wortels kwam". Toch werkt ze nu vanuit het buitenland ook aan een film die over Iraans Koerdistan gaat, waar haar daadwerkelijke roots liggen. "Leven als Koerd in Iran is alsof je leeft tussen glazen muren. Mijn neefjes en nichtjes zijn allemaal hoogopgeleid, maar de banen zijn voor de sjiieten."

 6. De vier grote steden vinden dat er onvoldoende toezicht is op de kinderopvang bij gastouders. Ook moeten de kwaliteitseisen voor gastouders omhoog, zeggen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vanavond in De Monitor op NPO 2.

  Het kan het gebeuren dat een inspecteur maar eens in de twintig jaar bij een gastouder komt. "Volgens de wet hoeven we maar 5 procent van de gastouders te controleren, maar dat geeft dus helemaal geen goed beeld", zegt de Haagse wethouder Bruines. De gemeente voert dit jaar op eigen kosten extra inspecties uit na signalen van de GGD dat er zaken niet goed gaan bij sommige gastouders.

  Ook de kwaliteitseisen voor gastouders moeten volgens de gemeenten omhoog. "Pedagogisch medewerkers op een kinderdagverblijf moeten minimaal een opleiding op mbo3-niveau hebben. Voor gastouders volstaat een opleiding op mbo2-niveau", zegt de Rotterdamse wethouder De Jonge. "Ze zijn daarnaast niet tot bijscholing verplicht en blijven dus achter qua pedagogisch niveau. En dan zien we ze ook nog minder. Waarom?"

  De landelijke koepel van GGD'en, GGD GHOR Nederland, vindt ook dat er beter toezicht op gastouders moet komen. Directeur Hugo Backx wil dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt. "Wij roepen de minister op om de wet aan te passen en geld vrij te maken voor meer en betere controles."

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt dat de gemeentes zelf verantwoordelijk zijn voor toezicht en handhaving. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak om de kwaliteit te verhogen, maar daar moet het nieuwe kabinet een besluit over nemen.

 7. Milou ging langs bij Meisje Djamila met een stapel van jullie vragen. In het interview vertelt ze onder andere over haar nieuwe film Misfit, slijm maken, poep, Amerika en een privéleven.

 8. Een Boeing 777 van KLM heeft gisteren kort na vertrek uit het Japanse Osaka een onderdeel van de romp verloren. Het onderdeel, een paneel voor windgeleiding, kwam op een auto terecht, die daardoor beschadigd raakte. Niemand raakte gewond.

  Het toestel kon veilig verder vliegen en landde gisteravond op Schiphol.

  KLM betreurt het incident en zegt dat er een onderzoek is ingesteld. Daarbij wordt samengewerkt met Boeing en de Japanse luchtvaartautoriteiten.

 9. De Explosieven Opruimingsdienst heeft vanochtend een Engelse vliegtuigbom in de buurt van Venlo onschadelijk gemaakt. Omwonenden moesten als veiligheidsmaatregel twee uur lang binnen blijven. Ook lag het vaar- en luchtverkeer stil. Om 10.40 uur werd het gebied weer vrijgegeven.

  De 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog lag in de Maas in de buurt van het Maasveld in Tegelen. De EOD moest de bom daarom onder water demonteren en "dat gebeurt niet vaak", zegt een woordvoerder tegen L1. "Gelukkig is het water in de Maas vrij helder en konden we alles goed zien."

  Ingewikkelde klus

  De ruimploeg is gisteren al begonnen met de voorbereidingen. "De bom is toen gestabiliseerd en de ontsteking is uitgegraven. Vandaag is een mechanische klemplaat gemonteerd zodat de ontsteking op afstand uit de bom gehaald kon worden."

  Voor de experts een ingewikkelde klus, omdat alles met een duikpak aan moest gebeuren. "Je hebt weerstand van het water zelf en je bent lichter, dus daar moet je rekening mee houden."

  Na demontage was er geen ontploffingsgevaar meer en kon de bom verplaatst naar een andere locatie, waar die is begraven en tot ontploffing is gebracht.

  De vliegtuigbom werd eind mei gevonden bij werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de Maas bij Venlo. Ter voorbereiding werd gericht gezocht naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Venlo werd aan het eind van de oorlog zwaar gebombardeerd.

 10. Wie is er niet voor slechts een paar tientjes op en neer gevlogen naar een leuke stad in Europa? En wie speurt niet alle maatschappijen af voor de goedkoopste vlucht naar je bestemming? We vliegen met zijn allen steeds vaker, en vooral steeds goedkoper.

  Het aantal budgetvliegers is in Nederland sinds 2010 verdubbeld, liet het CBS vorige week weten. Wereldwijd wordt in de komende 20 jaar zelfs een verdubbeling verwacht van het totale aantal passagiers, tot meer dan 7 miljard in 2035. Hoe valt dat te rijmen met de internationale klimaatdoelen? Want per passagier per kilometer is de luchtvaart met afstand de meest milieubelastende vorm van transport.

  Steeds meer mensen nemen om die reden het heft in eigen hand, door voor een klein bedrag de CO2-uitstoot van hun eigen vlucht te compenseren. Dat blijkt uit een rondgang langs projecten die de compensatie van CO2 mogelijk maken.

  Zo hebben bij KLM tot en met augustus al net zoveel mensen hun vlucht gecompenseerd als in heel 2016 bij elkaar. Dat klinkt indrukwekkend, maar als we de cijfers in perspectief plaatsen, is het nog steeds maar een fractie van het totaal. In 2016 koos slechts 1 op de 800 passagiers voor een extra bijdrage om 'schoon' te vliegen.

  De vraag is: heeft CO2-neutraal vliegen dan überhaupt zin? Ja, zegt milieuwetenschapper en freelance journalist Bart Crezee, die voor De Correspondent uitgebreid onderzoek deed naar dit onderwerp. "Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het goed, belangrijk en noodzakelijk is, maar dat het niet dé oplossing is waar we het van moeten hebben."

  In onderstaande video leggen we uit op welke manieren je CO2 kunt compenseren, hoe dat zich verhoudt tot het totaal en wat in de luchtvaart nog zal moeten gebeuren om de uitstoot terug te dringen.

  Wie zijn of haar CO2 wil compenseren, kan dat doen door projecten te steunen die bijvoorbeeld bomen planten, bossen beschermen, windmolens bouwen of duurzame landbouw toepassen in ontwikkelingslanden. Met dergelijke projecten wordt CO2 uit de atmosfeer gehaald of wordt verdere uitstoot bespaard. Afhankelijk van je vlucht betaal je daarvoor meestal enkele euro's tot hooguit een paar tientjes.

  Voor zijn onderzoek bezocht Bart Crezee verschillende projecten in Zuid-Amerika. Zes vragen aan Crezee over CO2-compensatie.

  Wat heb je met eigen ogen gezien in Zuid-Amerika?

  "Wat mij vooral opviel, is dat het grote voordeel nog niet eens zozeer zit in het compenseren van je eigen CO2-uitstoot, maar dat het vooral nuttig is voor lokale mensen die de projecten opzetten. Het zijn projecten die heel erg bijdragen aan de levensstandaard ter plekke, een levensstandaard die vaak juist moeilijker wordt door de klimaatverandering die wij veroorzaken."

  "Dankzij deze projecten worden die gemeenschappen daartegen veel bestendiger. Als een boer in Bolivia zijn geld kan verdienen met het aanplanten van bomen, in plaats van veeteelt of rijstplantages, zorgt dat niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar bijvoorbeeld ook voor minder bodemerosie. Daar profiteren die boeren dus indirect ook van. Op die manier werkt het dubbel."

  Waarom kunnen we die CO2 niet dichter bij huis compenseren?

  "Dat heeft deels een juridische reden: de rijksoverheid claimt verantwoordelijkheid voor alle CO2-vermindering in Nederland. Maar belangrijker is dat in ontwikkelingslanden met de minste inspanning de meeste winst valt te behalen. Als men daar veel hout sprokkelt om op te koken en je geeft ze een stoof die veel minder hout nodig heeft, dan levert dat tegen weinig kosten een significante vermindering in CO2-uitstoot op. In Nederland hebben we al heel veel gedaan om uitstoot te verminderen. Het laaghangend fruit is hier al geplukt. Ik kan ook hier mijn huis isoleren en daarmee CO2-uitstoot verminderen, maar dat kost me veel meer geld per ton CO2."

  Hoe werkt het compenseren van CO2 precies?

  "Als ik 1 ton CO2 uit de lucht haal, dan is dat geld waard. Die waarde is vastgelegd in certificaten, waarvoor strenge richtlijnen gelden, zodat je zeker weet dat het ook daadwerkelijk is gebeurd. Dat wordt gecontroleerd door externe partijen, net zoals een accountant de jaarrekening van een bedrijf controleert. Die certificaten kan je vervolgens verkopen op de wereldwijde markt in CO2. Ze worden uitgegeven voor een periode van 25 tot 30 jaar, en als je ervan uitgaat dat een project zo lang blijft draaien, kan je er zeker van zijn dat de CO2 ook echt gecompenseerd is."

  Functioneert de markt een beetje?

  "Niet echt. Het probleem is dat er op dit moment een overaanbod is, of te weinig vraag. De prijs is daardoor heel erg gezakt. De verkoop van CO2-certificaten levert daardoor soms minder op dan de kosten die voor zo'n project gemaakt worden. Als je echt impact wil hebben met bijvoorbeeld een bosproject, zit je al gauw op 20 à 25 euro per ton CO2, dan kan je echt goed functionerende projecten opzetten. Nu zit het er ver onder. Eigenlijk is er een minimumprijs nodig. Maar daarover goede afspraken maken is heel moeilijk, omdat het per definitie internationaal is."

  Heeft het dan überhaupt wel zin om zo'n project te steunen?

  "Ja, juist vanwege dat gebrek aan vraag momenteel. Het gaat daarnaast niet alleen om het compenseren van je CO2-uitstoot. Die projecten in ontwikkelingslanden zorgen er ook voor dat de lokale mensen daar beter de gevolgen van klimaatverandering op kunnen vangen. Je slaat twee vliegen in één klap. Dat kan je als een morele verantwoordelijkheid zien voor jou als reiziger. Maar mensen zijn daar nauwelijks mee bezig. Een financiële prikkel werkt veel beter."

  "Het is bizar dat je goedkoper naar Zuid-Frankrijk kan vliegen dan reizen met de trein. Dat is een kwestie van politieke prioriteiten stellen. Het is een politieke keuze om geen belasting op kerosine te heffen. Daar ligt de grote uitdaging. Tot die tijd zijn CO2-certificaten een nuttige manier om duurzame projecten in ontwikkelingslanden te financieren. Daar kan je als individu direct aan bijdragen."

  Wat zal er verder nog moeten gebeuren met de luchtvaart?

  "In Montreal is vorig jaar door de ICAO (Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN) afgesproken dat na 2020 de groei in CO2-uitstoot door de sector zelf wordt gecompenseerd. Het is een beginnetje, maar eigenlijk moet de uitstoot naar beneden, in plaats van dat-ie op het huidige niveau blijft steken. Dat betekent ook investeringen in duurzame vliegtuigen, biobrandstof en met zijn allen minder vliegen. Dat is de belangrijkste stap. Dus die prijs moet omhoog. Daar zouden op Europees niveau afspraken over gemaakt moeten worden. Idealiter mondiaal, maar in de luchtvaartsector is dat heel moeilijk."

 11. In de buurt van Frankfurt zijn gisteravond drie Nederlandse doden gevallen bij een ongeluk met een spookrijder. Een Poolse chauffeur van een kleine vrachtwagen draaide om op de snelweg A67 om een file te vermijden.

  Toen de chauffeur met hoge snelheid tegen het verkeer inreed, knalde hij op twee auto's. In een van de auto's zaten de drie Nederlanders. In de tweede auto, met een Duits kenteken, zaten vier mensen. Zij raakten lichtgewond.

  De 34-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur kwam door het ongeluk klem te zitten en heeft zware verwondingen.

  Over de identiteit van de Nederlanders zegt de politie niets.

 12. Een deel van het Nederlandse reddingsteam USAR is terug in Nederland na de noodhulp op Sint-Maarten. Ongeveer 30 van de 62 leden zijn geland op Schiphol. De anderen volgen later vandaag en morgenochtend.

  Een groep is vanochtend opgewacht door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de aankomsthal waren ook veel familieleden aanwezig.

  Het USAR-team bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie. USAR is op Sint-Maarten negen dagen aan het werk geweest na de verwoesting door orkaan Irma. De reddingswerkers hebben de noodhulp gecoördineerd, zelf noodhulp geboden en de ambulance- en brandweerzorg opgestart. Ook hebben ze onder meer alle 34 scholen op het eiland bezocht en daar werkzaamheden verricht.

  'We voelden ons zeer welkom'

  Teamleider van USAR, Camille Michel, was onder de indruk van wat hij zag op het eiland. "Ik heb een land gezien dat ondanks een catastrofe langzaam toch weer opkrabbelt. We hebben kinderen op straat zien spelen. Ik ben wel geraakt door de veerkracht van mens en natuur."

  Michel merkte dat de noodhulp van zijn team zeer welkom was. "We hebben intens contact gehad met de bevolking. Mensen wilden ook graag op de foto met ons, bijvoorbeeld nadat we het dak van een familie hadden gerepareerd. Die kleinschalige reparaties hebben er wel toe geleid dat mensen weer konden doorgaan met hun leven."

 13. Musers Lisa en Lena waren de grote sterren op het Tina Festival in Duinrell. In de app Musical.ly hebben ze 23 miljoen volgers en ook op het festival waren veel fans.

  Lysette was er ook en mocht de Duitse tweeling wat vragen stellen. Je ziet het in het filmpje hierboven.

  50 jaar

  Het Tina Festival is dit jaar extra feestelijk. Het stripblad voor meiden bestaat 50 jaar. Zo'n 26.000 meiden vieren dat met optredens, workshops en ontmoetingen met bekende Nederlanders. Check hier het hele verslag van het festival:

 14. Ze zeggen het zo hard als ze kunnen, want ze menen het. Nederlanders die met dialect spreken en daarover vertellen. We spraken ze de afgelopen weken na een oproep op sociale media. Soms wonen ze al tientallen jaren niet meer in de plaats waar ze het dialect hebben geleerd, maar ze spreken het nog. Hun taal herinnert ze aan waar ze vandaan komen en die herinneringen zijn vaak positief.

  Marlene Bakker is zo iemand. "Mijn hele familie komt uit Groningen. Ik ben hier geboren en getogen." Het Groningse dialect voelt voor haar puur, eerlijk en dichtbij. "Je kunt niet liegen in het Gronings." Marlene is dialectzangeres. Sinds een aantal jaar zingt ze uitsluitend in het Gronings en dat voelt goed. "Het spreekt jong en oud aan. De ouderen omdat ze denken dat ons dialect zo behouden blijft en de jongeren omdat ze denken: hé verrek, dat Gronings is mooi."

  Je praat wel normaal hé!?

  Diny en Mark wonen al 25 jaar in Eindhoven, maar komen oorspronkelijk uit het Zeeuwse Axel. "Wij praten altijd Zeeuws met elkaar. Het voelt als thuis. Het gevoel dat je jezelf mag zijn", zegt Diny. Het stel verhuisde vanwege het werk van Mark.

  Hun kinderen van 21, 19 en 12 zijn dus in Eindhoven geboren en getogen. Die vinden het taaltje van hun ouders wel grappig, maar als ze vrienden mee naar huis nemen is het verboden. "Dan zeggen ze: pap, je praat wel normaal hé!?" Natuurlijk doen ze dat, zegt Mark dan op zijn beurt. "Want in het dialect spreken en verstaanbaar Nederlands praten zijn twee verschillende dingen."

  In de video hieronder vertellen de trotse dialectsprekers hun verhaal.

  Hoe trots dialectsprekers ook zijn, het worden er wel steeds minder. Zeker in steden, maar ook op het platteland voeden ouders hun kinderen minder op in de streektaal.

  De 22-jarige Bram Boetzkes werkt naast zijn studie in een café in Maastricht. Hij merkt dat vrienden hun accent verliezen. "Dan gaan ze studeren in het noorden." Ze willen zich zo snel mogelijk aanpassen aan het Hollandse accent en verliezen hun zachte g.

  Dat zal bij Bram overigens niet gebeuren want hij blijft de rest van zijn leven in Maastricht wonen. "Ik ben hier geboren en ga hier ook dood."

  Ingeborg Nienhuis deed onderzoek naar hoe jongeren hun streektaal in Groningen beleven. Ze was nieuwsgierig of Groningse jongeren hun accent als negatief ervaren. Dat bleek niet zo te zijn.

  Meer dan de helft van de ondervraagde scholieren beoordeelde hun accent positief. Bijna niemand schaamde zich voor het Gronings en 84 procent heeft een positief gevoel bij de streek.

  Nienhuis heeft hiervoor de volgende verklaring: "Ze zijn trots op hun taal omdat mensen die hun dierbaar zijn ook Gronings spreken. Het heeft daardoor een positieve associatie. Het is jammer dat de taal zijn kleur verliest. Het is een natuurlijk proces. Je moet daar niet dwangmatig aan vasthouden. De uitkomsten van mijn enquête vond ik heel inspirerend. Ik ben ook benieuwd hoe jongeren in de rest van het land dit beleven."

  Myriam uit Terneuzen doet in ieder geval niets om haar Zeeuwse 'roots' te verbergen. "Ik ben er trots op. Mijn vader vindt dat ik al veel te veel ABN spreek, terwijl ik voor mijn gevoel echt Zeeuws praat."

  Ze volgt een master Rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze voorziet daarom wel dat ze haar accent aan gaat passen, mocht ze als advocaat in de rechtszaal cliënten moeten verdedigen. "Ik moet dan wel beter ABN leren spreken."

  Voorlopig is ze dat nog niet van plan. "Hoe beter ik mensen leer kennen, hoe meer ik Zeeuws tegen ze praat."

 15. Een politieke aardverschuiving in Duitsland. De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel lijdt een historisch verlies, maar blijft de grootste partij. De partij kwam uit op 32,5 procent, een verlies van 9 procent ten opzichte van 2013.

  De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) boekt een grote overwinning en is met 13,5 procent van de stemmen de derde partij van het land geworden. De partij komt nu voor het eerst in het parlement. Vier jaar geleden haalde de partij de kiesdrempel van 5 procent niet.

  Wat zijn de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor Duitsland, Nederland en Europa?

  In de studio reageert Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.

 16. Goedemorgen, het bekvechten tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea gaat onverminderd voort. En de Duitsers gaan vandaag naar de stembus.

  De ochtend begint op veel plekken met mist. Later vooral in het zuiden en westen zon, het oosten heeft wat stapelwolken. Het wordt 17 tot 21 graden.

  Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van eventuele files en de situatie op het spoor. Treinreizigers rond Amsterdam en op de trajecten Breda-Eindhoven/'s-Hertogenbosch hebben te kampen met wat vertragingen door werkzaamheden aan het spoor. Op de weg is er hinder bij Gorinchem, de A27 is daar afgesloten.

  Wat brengt vandaag?

  - Verkiezingen in Duitsland. Wint Merkel, zoals iedereen denkt? En hoe groot wordt Alternative für Deutschland? Om 18.00 uur sluiten de stembureaus en wordt een eerste exitpoll bekend. In aanloop naar de verkiezingen maakten we een aantal verhalen over hoe Duitsland ervoor staat, die vind je hier.

  - Het is weer een volle sportzondag, met onder andere de laatste dag van het WK wielrennen in Noorwegen. Na het oranjesucces van de afgelopen dagen is het de vraag of er nog een medaille bij komt bij de mannen. De wegwedstrijd begint om 10.05 uur en is vanaf het begin te volgen via een livestream en een liveblog op nos.nl en vanaf 13.10 uur op NPO 1.

  - Maar er is meer. De Nederlandse volleybalsters spelen in Azerbeidzjan tegen Tsjechië in hun afsluitende poulewedstrijd bij het EK. In het Amerikaanse Waterloo wordt het WK veldrijden gehouden. En er zijn vijf wedstrijden in de eredivisie: FC Utrecht - PSV, Ajax - Vitesse, , VVV - PEC Zwolle, FC Groningen - FC Twente en AZ - Excelsior.

  Dit heb je vannacht gemist

  Trump: Kim Jong-un en zijn minister 'maken het niet lang meer'

  President Trump heeft gereageerd op de geharnaste uitspraken van de Noord-Koreaanse minister voor de VN. Zoals hij dat vaker doet, via Twitter. Opnieuw gebruikt hij dreigende taal tegenover de leiders in Pyongyang. "Ik hoorde net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea spreken bij de VN. Als dit de opvattingen van de kleine raketman zijn, dan maken ze het niet lang meer!"

  Ander nieuws uit de nacht:

  - Uber wil door concessies in Londen blijven rijden: het taxibedrijf wil een limiet voor het aantal werkuren en vakantiegeld van chauffeurs.- Hulpverlening Puerto Rico na orkaan Maria verloopt moeizaam: veel plaatsen zitten zonder drinkwater, brandstof en elektriciteit.- Soulzanger Charles Bradley overleden: de James Brown-imitator overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

  En dan nog dit

  Voor het eerst stonden ze niet tegenover elkaar maar náást elkaar op de baan: Roger Federer en Rafael Nadal. Voor de tennisliefhebber klinkt het als een droom, voor tegenstanders waarschijnlijk als een nachtmerrie. In Praag namen de twee tennisgrootheden hun debuut als dubbelpartners namens Team Europa. De nummer 1 en 2 van de wereld versloegen Sam Querrey en Jack Sock van Team Wereld na een supertiebreak met 6-4, 1-6, 10-5.

  Fijne dag!

 17. Vandaag bezochten zo'n 1500 mensen met hun eigen boot of met een speciale veerdienst vanuit de haven van Lelystad de Marker Wadden, een natuurgebied in aanbouw. Daar konden ze wandelen langs de slibcompartimenten. Ook waren er gidsen aanwezig voor uitleg over het project, de natuurontwikkeling en de vogels.

  De eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer gevarieerder wordt. Door het vele slib in het water en het gebrek aan natuurlijke oevers ging de vogel- en visstand de afgelopen 20 jaar hard achteruit. De eilanden vormen een nieuwe voedselbron en plek om nesten te maken.

  Met zand, klei en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt waar bedreigde dieren en planten van profiteren. Uiteindelijk wil Natuurmonumenten van de Marker Wadden een archipel maken van in totaal 10.000 hectare, een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

  Haven

  De aanleg gaat voortvarend. Vanuit de lucht zijn de contouren van drie eilanden al te zien. Het riet gaat langzaam groeien en vogels hebben de eilanden al massaal ontdekt.

  Uiteindelijk zal het grootste eiland toegankelijk worden voor recreanten: in 2018 wordt de haven ervan toegankelijk voor het publiek.

  De Marker Wadden zijn ook morgen nog open voor publiek. Klik hier voor het vaarschema.

 18. De ouders van het terminaal zieke Afghaanse jongetje Amir zijn weer samen met hun zoontje. De ouders, die in een asielzoekerscentrum in Emmen wonen, verblijven in het Ronald McDonald Huis vlak bij het UMCG waar hun kind gisteren werd opgenomen.

  De 10-jarige Amir heeft niet lang meer te leven. Hij werd op last van de kinderrechter in Assen uit huis geplaatst. Volgens de Kinderbescherming kon hij in het azc niet de specialistische hulp krijgen die hij nodig had. De advocaat van de ouders kondigde beroep aan tegen de uitspraak, omdat de ouders bij hun kind wilden zijn.

  Uithuisplaatsing

  De ouders krijgen nu hulp van de stichting Liva, die heeft geregeld dat ze bij hun kind kunnen zijn. Amir werd op 7 september met spoed weggehaald uit het azc en naar een kinderverpleeghuis in Bedum gebracht.

  Amir lijdt aan de erfelijke stofwisselingsziekte fucosidose, die de verstandelijke en lichamelijke groei belemmert. Het Afghaanse gezin is al zes jaar in Nederland. Vorig jaar augustus besloot staatssecretaris Dijkhoff dat het gezin vanwege Amirs ziekte in Nederland mochten blijven.

  Volgende maand buigt de rechter zich opnieuw over de uithuisplaatsing van de jongen.

 19. Er komen steeds minder asielzoekers naar ons land. En daardoor zijn asielzoekerscentra steeds minder bezig met directe opvang - en juist meer met integratie in de buurt. Vandaag was er in veel centra een open dag. 27.000 mensen trokken naar de verschillende centra om eens te bekijken hoe het er aan toegaat. Ook in Utrecht, in het azc in Overvecht. Het centrum daar is niet alleen een azc, want daar wonen 300 asielzoekers samen met 38 jongeren uit de wijk.

  De Nederlandse jongeren wonen samen in een vleugel. Ieder heeft er zijn eigen kamer. Lot is één van die jongeren die woont in 'plan Einstein' zoals het centrum heet. "Ik vind het leuk dat hier verschillende groepen uit de samenleving samenwonen. We delen een plein en een ontmoetingsruimte waar je elkaar tegenkomt. Het is natuurlijk een beetje idealistisch, maar tegelijkertijd is het ook hoe ik wil samenleven."

  Beaudine is een bewoonster van het eerste uur. "Ik hou van mensen helpen en ik kom uit een best wel rechts gezin. Ik wilde bewijzen dat vluchtelingen ook leuke mensen zijn en dat dit een hele leuke wijk is om te wonen. Ik woon hier nu bijna een jaar. Het is me enorm meegevallen. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Zeker met de eerste dertig asielzoekers die hier kwamen zijn we een soort familie geworden."

  Alaa Abour Fakher was een van die eerste vluchtelingen die samen met de jongeren in het centrum woonde. Hij is een gevluchte dierenarts uit Syrië. "Ik ben hier vijf maanden geleden gekomen. We koken en eten samen. Het is voor ons een grote kans om de taal en de cultuur te leren kennen. We leven hier hopelijk al in de toekomst, als we echt in Nederland mogen wonen, tussen andere Nederlanders."

  Landelijk kwamen zo'n 27.000 mensen af op de open dag in ruim zestig azc's. Bezoekers konden er in gesprek met bewoners en er waren rondleidingen, workshops en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

  Volgens directeur Dorine Manson van Vluchtelingenwerk Nederland was het een geslaagde dag. "Deze ontmoetingen zijn waardevol voor vluchtelingen en dragen eraan bij dat zij zich straks sneller thuis voelen in Nederland."

 20. Stripweekblad Tina bestaat 50 jaar. Dat wordt vandaag en morgen in attractiepark Duinrell groots gevierd tijdens het jaarlijkse Tina-festival.

  Er worden in totaal 26.000 bezoekers verwacht die komen voor optredens, shoppen, workshops en ontmoetingen met bekende Nederlanders en YouTubers. Dit jaar is er voor het eerst ook een internationale act op het festival. De Duitse tweeling Lisa en Lena, die bekend werden via de populaire app Musical.ly, komen optreden.

  Zo moeder, zo dochter

  Al vroeg in de ochtend worden duizenden meisjes door hun ouders afgezet bij de ingang van het attractiepark, anderen komen op eigen gelegenheid in groepjes. Sommige meiden komen samen met hun moeder, die vroeger ook de Tina las. "En nu weer", zegt een van de moeders lachend. Maar haar dochter mag hem wel altijd eerst lezen.

  Een andere moeder vertelt dat de Tina wel erg veranderd is vergeleken bij vroeger. "Wat er tegenwoordig in staat is veel meer voor de meiden van nu, met vloggers, Musical.ly, en al die toestanden."

  Volgens redactiechef Jannine Berkelaar, is de Tina na 50 jaar nog steeds steeds populair vanwege de gezelligheid die het blad uitstraalt.

  "Als je het blad openslaat dan komt je een grote roze wereld tegemoet met allemaal vrolijkheid en blijheid en de hele boze buitenwereld die sluiten we eigenlijk even helemaal buiten."

  Maar ook iets zwaardere onderwerpen komen volgens Berkelaar aan bod in de Tina. "Met de strips bereiden we ze heel zachtjes voor op het groter worden en de iets spannendere dingen in het leven waar ze tegenop moeten boksen straks."