NOS Nieuws

 1. Pensioenfondsen hebben honderden miljoenen euro's aan nooit opgevraagde pensioenen op de plank liggen. Volgens het AD gaat het alleen al bij de drie grootste fondsen, ABP, PFZW en PMT, om het geld van 100.000 mensen, in totaal zo'n 350 miljoen euro.

  De meeste van deze gezochte pensionado's worden uiteindelijk via de Sociale Verzekeringsbank wel gevonden. Daniël in 't Wel van pensioenuitvoerder MN zegt in het AD dat de fondsen ook veel moeite doen om deze mensen te informeren. "Het is hun pensioen, waarvoor ze gespaard hebben."

  Toch blijft een aanzienlijk aantal gezochte pensionado's onvindbaar. Dat zijn vaak mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en daarna naar het buitenland zijn vertrokken. Zo zijn ze bij ambtenarenfonds ABP nog naar 19.000 mensen op zoek.

  Thailand

  Soms lukt het zelfs iemand terug te vinden die naar de andere kant van de wereld is vertrokken. Een teamleider bij ABP vertelt in de krant dat zijn medewerkers een vrouw in een hostel in Thailand vonden. "Ze was na het overlijden van haar man op de fiets door Azië gaan reizen. Via via kwamen we aan een e-mailadres. Ze was enorm blij, want ze kon het geld goed gebruiken."

 2. De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft zoals verwacht de meeste stemmen gekregen bij de Bondsdagverkiezingen. De partij kwam uit op 33,0 procent en lijdt daarmee een verlies van 8,5 procentpunt ten opzichte van 2013.

  De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is met 12,6 procent van de stemmen de derde partij van het land geworden en komt voor het eerst in het parlement.

  Met de AfD komt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een rechts-populistische partij in de Bondsdag. Het leidde zondagavond hier en daar tot protestdemonstraties in Duitse steden, zoals op de Alexanderplatz in Berlijn, waar de AfD bijeen was. Vier jaar geleden haalde de anti-immigratiepartij de kiesdrempel van 5 procent niet.

  Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een groot verlies voor Merkel en een afrekening met haar vluchtelingenproblematiek. "Het betekent vooral dat er aan de rechterkant van de CDU/CSU-combinatie een nieuwe, grote sterke partij in Duitsland bijkomt en dat is na de Tweede Wereldoorlog nog niet gebeurd. Dat gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten."

  De SPD van lijsttrekker Martin Schulz, de huidige coalitiepartner van Merkel, kreeg 20,5 procent van de stemmen, een verlies van 5,2 procentpunt.

  Met deze uitslag zou de 'grote coalitie' van CDU en SPD verder kunnen, maar SPD-politici hebben al aangegeven dat niet te willen. Het is de grootste nederlaag voor de SPD sinds 1949. Schulz wil de oppositie in, de wonden likken en de partij opnieuw uitvinden.

  De belangrijkste politieke reacties lees je hier:

  Jamaica-coalitie?

  Merkel kan proberen om een coalitie te vormen met de kleinere partijen die in de Bondsdag komen. In de media en de politiek wordt al gespeculeerd op de zogenoemde Jamaica-coalitie: een combinatie van CDU/CSU (zwart) met de FDP (geel) en de Grünen (groen). De FDP haalde met 10,7 procent net als de AfD de kiesdrempel en keert na vier jaar terug in het parlement. De Grünen eindigden op 8,9 procent.

  Zo'n Jamaica-coalitie wordt volgens correspondent Jeroen Wollaars nog een hele kluif. "Het is alsof de VVD met GroenLinks moet samenwerken, die partijen liggen heel ver uit elkaar", zegt hij. Bovendien heeft de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, fors verloren en zij willen heel streng tegen vluchtelingen zijn. De Grünen willen dat juist niet. "Hoe ze die twee dingen bij elkaar moeten gaan krijgen, dat wordt de komende periode nog heel ingewikkeld."

  De zesde partij die in de Bondsdag komt is Die Linke, de partij kreeg 9,2 procent.

 3. Bij een jaarlijkse internationale actie tegen de handel in illegale medicijnen was de opbrengst dit keer groter dan ooit: ruim 25 miljoen medicijnen zijn onderschept. In Nederland vond de douane 315 pakketjes, dat zijn er 61 meer dan het jaar ervoor.

  De controle-operatie Pangea duurde vijf dagen en werd gecoördineerd door Interpol. De onderschepte pakketjes zaten met name vol erectiemiddelen, afslank- en slaapmiddelen. Ook werden voedingssupplementen en pijnstillers aangetroffen. Interpol had dit keer extra aandacht voor de handel in pijnstillers. De afgelopen jaren zijn er al duizenden mensen wereldwijd overleden aan het gebruik van de pijnstiller Fentanyl.

  De geschatte straatwaarde van alle onderschepte medicijnen is ruim 43 miljoen euro. De toename van het aantal in beslag genomen medicijnen is deels te verklaren door het recordaantal landen dat deelnam aan de internationale actie: 123. Ook neemt online shoppen toe, en daarmee de mogelijkheid illegale medicijnen online te bestellen.

  Door de actie zijn duizenden illegale websites offline gehaald en honderden verdachten opgepakt. Meer dan duizend onderzoeken lopen nog. In Nederland onderzocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg tien websites die illegaal reclame maken of illegale medicijnen verkopen. Drie zaken zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM).

  Via internet wordt het steeds makkelijker illegale medicijnen uit het buitenland te bestellen. En dat baart de inspectie- en veiligheidsdiensten zorgen, want het is onduidelijk welke grondstoffen en werkzame stoffen er in die medicijnen zitten.

  Gevaarlijk

  "Incidenteel zijn er berichten van mensen die overlijden door het gebruik ervan", zegt een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Maar een goed beeld van slachtoffers hebben we niet. We weten niet wie wat bestelt in de huiskamer en wie als gevolg daarvan ziek wordt. Het betreft vaak producten waar mensen zich voor schamen, dus ze zijn mogelijk ook niet heel open over de consequenties."

  Bij illegale medicijnen weet je niet wat je slikt, benadrukt de woordvoerder. "Je weet niet hoe het gemaakt is en onder welke omstandigheden, wat er allemaal in zit en wat dat met je lichaam doet. Nepmedicijnen kunnen gevaarlijke stoffen bevatten, die je gezondheid zelfs kunnen verslechteren."

  Miljoenen pakketjes

  Het controleren van de pakketstroom naar Nederland wordt steeds lastiger. Inmiddels worden er naar schatting 225 miljoen pakketten per jaar thuisbezorgd en dat aantal neemt al jaren toe. Miljoenen pakketjes hebben potentieel een illegale inhoud.

  Is operatie Pangea dan geen druppel op de gloeiende plaat? Jon Brandjes, coördinator bij Douane Amsterdam en betrokken bij Pangea, denkt van niet. Volgens hem leren inspectie- en veiligheidsdiensten van grote acties en dat helpt ook bij reguliere controles.

  "We worden steeds beter en steeds slimmer in hoe we moeten controleren. De meeste illegale medicijnen die we onderscheppen komen uit Azië. We zien nu al aan de verpakking welke pakketjes we eruit moeten halen."

 4. President Trump heeft zijn handtekening gezet onder een nieuwe regeling waarin inreisbeperkingen worden afgekondigd voor acht landen. Inwoners van Noord-Korea krijgen totaal inreisverbod voor de VS. Ook voor reizigers uit Venezuela gelden in het nieuwe document beperkende maatregelen.

  Het vorige, omstreden inreisverbod van Trump, dat drie maanden geldig was en zondagavond afliep, gold voor zes landen met een overwegend islamitische bevolking. Van die landen valt Soedan niet meer onder de nieuwe maatregelen. Wel is, naast Noord-Korea en Venezuela, Tsjaad erbij gekomen. De andere landen waar beperkingen voor gelden zijn net als voorheen Iran, Libië, Syrië, Jemen en Somalië.

  De nieuwe maatregelen moeten ingaan op 18 oktober. Op 10 oktober houdt het Hooggerechtshof nog een hoorzitting over het vorige inreisverbod, waar verschillende Amerikaanse rechters een streep doorheen zetten omdat ze het als discriminerend voor moslims zien.

  Nauwelijks gereisd

  Per land gelden gaan nu uiteenlopende regels gelden. Voor sommige landen gaat geen totaal reisverbod gelden: in Venezuela bijvoorbeeld treft het inreisverbod alleen bepaalde regeringsfunctionarissen en hun familieleden.

  Maar reizigers uit Noord-Korea kunnen toegang tot de VS helemaal vergeten, al gaf een Amerikaanse regeringsfunctionaris toe dat er vanuit het stalinstische land al nauwelijks naar de VS wordt gereisd.

  "Noord-Korea werkt in geen enkel opzicht met de VS samen en gaat op geen enkel verzoek tot informatie-uitwisseling in", heet het in de nieuwe regeling.

 5. Een op de vijf bedrijven met minimaal tien medewerkers heeft vorig jaar last gehad van een hackaanval. De helft van die bedrijven kostte dat vervolgens geld. Hackaanvallen komen relatief vaak voor bij bedrijven in de financiele sector en bij energiebedrijven; de horeca is relatief immuun voor aanvallen, blijkt uit cijfers van het CBS.

  Bedrijven hebben bijvoorbeeld last van ransomware (13%) of met verstoringen waardoor ze niet meer kunnen werken. Overigens komen ict-storingen waardoor bedrijven niet meer kunnen werken nog altijd vaker voor: 43 procent van de bedrijven had last van een storing, terwijl 13 procent niet meer kon werken door een hackaanval.

  Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat het is getroffen door een hackaanval: van de bedrijven met meer dan 500 werknemers had 41 procent een hackaanval, terwijl dat bij bedrijven van tussen de 10 en 20 personen maar 15 procent was.

  Ook veel mkb'ers hebben last van hackaanvallen. Bedrijven met tussen de 50 en 100 werknemers hadden in 26 procent van de gevallen last van een aanval, terwijl dat bij bedrijven met tussen de 100 en 250 werknemers 34 procent was.

  Vragen over aanvallen

  Tot voor kort hadden die bedrijven geen plek om aan te kloppen met vragen; het Nationaal Cyber Security Centrum staat bij hackaanvallen alleen de overheid en bedrijven uit de kritieke infrastructuur bij, zoals banken en energiebedrijven.

  Daar komt verandering in met het Digital Trust Centre dat de overheid vorige week aankondigde. Ook kleinere bedrijven moeten daar terecht kunnen met vragen over digitale aanvallen.

  "Daar ben ik heel blij mee", zegt Bastiaan Bakker van beveiligingsbedrijf Motiv. "Kleinere bedrijven hadden geen plek om aan te kloppen."

  Hackaanvallen bij bedrijven moeten niet worden onderschat, vindt hij: "We zien dat bedrijven hier echt door geraakt worden, het is een groot probleem."

 6. Een 25-jarige voetballer van de amateurvoetbalvereniging Nieuw Utrecht is vanmiddag in Culemborg verwond door een teamgenoot. Vlak voor het einde van een wedstrijd kreeg de man een kopstoot. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en ligt nog steeds in het ziekenhuis in Utrecht.

  Er ontstond volgens het AD ruzie tussen de voetballers, omdat het slachtoffer met de bal pingelde in plaats van te spelen.

  Omstanders belden de politie en zeiden dat er een grimmige sfeer op het veld heerste en dat iemand onwel geworden was. Het slachtoffer is ter plekke door ambulancepersoneel behandeld en vervolgens naar het UMC Utrecht gebracht. De wedstrijd is meteen na het incident gestaakt.

  Weggelopen

  Het slachtoffer was bij bewustzijn, maar kon nog niet praten. Hij was in shock. De voorzitter van Nieuw Utrecht zegt tegen RTV Utrecht dat zijn toestand stabiel is: "Hij ligt niet op de intensive care maar op een gewone kamer. In het begin was het wel erg omdat hij zijn tong had ingeslikt volgens mij".

  De speler die de kopstoot uitdeelde liep na het incident van het veld. De politie heeft de vermoedelijke dader 's avonds opgepakt. De man uit Utrecht wordt verdacht van poging tot doodslag of zware mishandeling.

 7. In een aantal Duitse steden is gedemonstreerd tegen de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die naar verwachting ruim 13 procent van de stemmen krijgt bij de verkiezingen van zondag en daarmee de derde partij van het land wordt.

  Op de Alexanderplatz in Berlijn, waar de AfD-top het verkiezingsresultaat vierde, waren zo'n duizend betogers op de been. Ze riepen leuzen tegen de anti-immigratiepartij en lieten hun afkeuring blijken door te fluiten. De demonstratie verliep over het algemeen vreedzaam.

  Ook in andere steden, zoals Keulen, Frankfurt, Hamburg, München en Düsseldorf gingen mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de verkiezing van de AfD in de Bondsdag.

  Op Twitter is de hashtag #87Prozent in gebruik, waar zich mensen melden die zich tot de 87 procent van de stemmers rekenen die niet voor de AfD hebben gekozen.

 8. Jared Kushner, de schoonzoon en een van de topadviseurs van president Trump, heeft gedaan waarvan Trump in zijn campagne schande sprak: het gebruiken van een privé-e-mailadres voor politieke zaken. Alleen richtte Trumps woede zich destijds op zijn tegenstrever Hillary Clinton, die in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken een privé-mailserver gebruikte.

  Trump wist de e-mailkwestie tot een vast thema in de campagne te maken en verbond er zelfs de uitroep "Lock her up!" (Sluit haar op) aan, die met groot enthousiasme door zijn aanhang werd gescandeerd tijdens manifestaties.

  Clinton zelf zegt dat de aandacht voor de zaak, vooral van toenmalig FBI-directeur James Comey, een belangrijke factor was bij haar verkiezingsnederlaag.

  Gezien en gecheckt

  De Amerikaanse nieuwssite Politico heeft nu aan het licht gebracht dat Jared Kushner eind vorig jaar ook politieke kwesties in privé-mail heeft besproken of doorgestuurd naar hoge Witte Huis-medewerkers of adviseurs van buiten. Dat gebeurde vooral in de tijd van de transitie, waarin de regering-Obama de macht en allerlei beleidskwesties overdroeg aan Trump en zijn staf.

  Zeker vier mensen die op de hoogte zijn van Kushners e-mailverkeer hebben de correspondentie tegenover Politico bevestigd en de nieuwssite zegt tientallen e-mails te hebben gezien en gecheckt.

  Gevoelige informatie of geheimen kwamen er overigens niet in aan de orde, en bovendien belt en sms't Kushner liever dan dat hij e-mailt, schrijft Politico.

  Archieven

  De nieuwssite noemt het wel pikant dat ook in Trumps kamp dus politiek en privé door elkaar heen liepen, maar wijst ook op wettelijke regels. Zo is in de Presidential Records Act vastgelegd dat alle documenten die te maken hebben met de persoonlijke en politieke activiteiten van een president moeten worden gearchiveerd. Gebeurt dat niet, dan kunnen bijvoorbeeld historici later hun werk niet goed doen.

  Een groot e-mail-archief van de president zelf is volgens ingewijden overigens niet te verwachten: Trump twittert liever dan dat hij e-mailt. Soms leest hij wel een printje van een e-mail die aan een van zijn persoonlijke assistenten is gestuurd.

 9. Bij een beschieting met mortiergranaten door IS is in het oosten van Syrië een hoge Russische militair gedood. Het is luitenant-generaal Valeri Asapov, die betrokken was bij de strijd om de stad Deir al-Zor op de terreurorganisatie te heroveren, zegt het Russische ministerie van Defensie.

  Asapov zat in een commandopost van het Syrische leger vlak bij de stad. Hij adviseerde de Syriërs over de strategie om Deir al-Zor weer helemaal in handen te krijgen. Asapov was volgens het ministerie in Moskou een van de hoogste Russische adviseurs in Syrië.

  "Hij werd dodelijk geraakt tijdens een onverwachte mortieraanval van IS", zegt het ministerie. De luitenant-generaal zal postuum een hoge staatsonderscheiding krijgen.

  Grondtroepen

  Sinds begin deze maand zijn grote delen van Deir al-Zor op IS heroverd. Ook zijn IS-strijders uit de omgeving verjaagd.

  De Russen hielpen het Syrische leger daarbij in hoofdzaak met luchtaanvallen, maar sinds kort zijn er op de grond ook Russische commando's actief.

 10. "Het CDU/CSU heeft flinke klappen gekregen", zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. De partij is zoals verwacht in de exitpoll met ruim 32 procent de grootste partij geworden, maar leverde vergeleken bij de vorige verkiezingen bijna tien procentpunten in.

  "Merkel heeft de afgelopen jaren een gat laten vallen op rechts. Ze heeft haar partij naar links gestuurd en een miljoen vluchtelingen toegelaten in het land en daar zijn veel mensen het niet mee eens", zegt Wollaars.

  Ruim een miljoen CDU/CSU-stemmers zijn daarom overgestapt naar de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Deze partij werd met ruim 13 procent van de stemmen de derde partij in Duitsland en komt daarmee voor het eerst in het parlement.

  Onvrede

  Dat de AfD zo groot is geworden geeft volgens correspondent Judith van de Hulsbeek aan hoe groot de onvrede de afgelopen jaren is geweest in Duitsland. "Begin dit jaar was die partij nog op sterven na dood, dus het is een bijzonder goed resultaat."

  Er zijn volgens de correspondent veel proteststemmen uitgebracht, want ook andere oppositiepartijen, zoals die Linke en milieupartij de Groenen groeiden ten opzichte van de vorige verkiezingen.

  Ook de liberale FDP deed het goed. De partij haalde bij de vorige verkiezingen de kiesdrempel niet, maar kreeg bij deze verkiezingen ruim 10 procent van de stemmen.

  Coalitie

  De grote vraag is nu hoe de coalitie eruit gaat zien, want veel partijen hebben al gezegd dat ze niet willen samenwerken met de AfD. Ook heeft Martin Schulz van de SPD, die met 20 procent de op een na grootste partij is geworden, al aangekondigd dat hij niet in de regering wil. Hij wil de komende vier jaar oppositie gaan voeren, zijn wonden likken en de partij opnieuw gaan uitvinden. De SPD behaalde bij deze verkiezingen het slechtste resultaat in 70 jaar.

  Volgens Jeroen Wollaars is er nog maar één realistisch denkbare en uitvoerbare coalitie mogelijk van de CDU/CSU met de FDP en milieupartij de Groenen, ook wel de Jamaica-coalitie genoemd vanwege de kleuren van de partijen. "Dat is alsof de VVD met GroenLinks moet gaan samenwerken. Die beide partijen liggen ontzettend ver uit elkaar."

  "Vooral Merkels zusterpartij CSU wil ontzettend streng tegen vluchtelingen zijn en de Groenen willen dat juist helemaal niet. Dus om die twee partijen bij elkaar te krijgen, wordt nog een hele kluif."

 11. De regering van Myanmar zegt dat het leger de lichamen heeft gevonden van 28 hindoes die mogelijk om het leven zijn gebracht door militante moslims, meldt persbureau Reuters. Dat zou zijn gebeurd aan het begin van het geweld tegen de politie en het leger in de noordelijke staat Rakhine, een gebied met vooral islamitische Rohingya.

  Het is moeilijk na te gaan of de berichtgeving klopt, omdat er nauwelijks journalisten in het gebied worden toegelaten. Dat geldt ook voor hulpverleners en mensenrechtenactivisten.

  Hindoeminderheid

  Hindoes zijn, net als moslims, een minderheid in Myanmar, dat overwegend boeddhistisch is. Hindoes maken naar schatting een half procent uit van de bevolking, de moslims ruim 4 procent.

  De hindoe-minderheid in Myanmar lijkt te worden vermalen in het conflict tussen de regering en de Rohingya. Sommigen zijn naar Bangladesh gevlucht, net als honderdduizenden Rohingya. De hindoevluchtelingen klagen over het geweld van het leger en van boeddhistische knokploegen. Anderen zeggen dat ze het slachtoffer zijn geworden van moslimmilitanten die hen ervan verdenken dat ze spioneren voor de regering.

  'Terroristen'

  Het geweld van de moslimmilitanten begon op 25 augustus toen het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) ongeveer dertig politiebureaus en een legerbasis aanviel. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

  In een reactie op het geweld is het leger van Myanmar een offensief begonnen in Rakhine. Het ingrijpen van het leger is door de Verenigde Naties inmiddels omschreven als een etnische zuivering van de regio. Het leger zegt dat het alleen strijdt tegen terroristen.

  Sinds het uitbreken van het geweld in Rakhine zijn naar schatting 430.000 Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh. Ze leven daar onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

  Volgens ooggetuigen gaat de uittocht van moslims uit het noorden van Myanmar nog steeds door. Ook zijn er meldingen van een groot aantal dorpen dat is platgebrand.

 12. Ruim 200 NFL-spelers, volgens een telling van persbureau AP, hebben zondag bij American footballwedstrijden geprotesteerd. De spelers knielden of gingen zitten toen het volkslied werd gespeeld, in plaats van dat ze gingen staan met hun hart op het hart. Dat is gebruikelijk en wordt in de VS als gepast beschouwd. Het protest volgt op kritiek van president Trump op het, in zijn ogen, niet respecteren van The Star-Spangled Banner en de Amerikaanse vlag.

  De afgelopen dagen ageerde Trump meerdere keren tegen spelers die wedstrijden aangrijpen om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Colin Kaepernick van de San Francisco 49ers begon daar vorig seizoen mee, uit onvrede over de manier waarop zwarte Amerikanen worden behandeld door de politie.

  "De NFL-bazen zouden als iemand onze vlag veracht, moeten zeggen: haal die klootzak nu van het veld. Weg! Ontslagen", zei Trump op een bijeenkomst in Alabama.

  De NFL reageerde ongekend eendrachtig op de kritiek van Trump. Spelers, coaches en eigenaren namen afstand van de suggestie dat iemand moet worden ontslagen als hij zijn mening uit.

  De eigenaren van veel NFL-teams, waaronder de New York Giants, de Miami Dolphins en de San Francisco 49ers, lieten weten dat hun spelers het recht hebben om voor hun overtuigingen uit te komen.

  "Als Amerikanen kunnen we gelukkig vrij en openlijk over alles spreken", stelde de voorzitter van de Green Bay Packers. Zijn collega Robert Kraft van de New England Patriots, een Trump-aanhanger, zei dat hij "diep teleurgesteld was" over de opmerkingen van de president.

  De protesten tegen de uitlatingen van Trump begonnen in Londen, waar de Jacksonville Jaguars tegen de Baltimore Ravens speelden. In totaal kozen ongeveer twintig leden van beide teams ervoor om tijdens het volkslied op een knie te gaan zitten. Anderen stonden gearmd op het veld, als teken dat ze niet te verdelen zijn.

  De Seattle Seahawks kozen er zelfs voor om in de kleedkamer te blijven tijdens het volkslied, "vanwege het onrecht dat gekleurde mensen heeft getroffen in dit land". Hun tegenstanders, de Tennessee Titans, bleven ook in de kleedkamer, omdat het team geen stelling wilde innemen in het debat.

  De Pittsburgh Steelers kozen er bij hun wedstrijd tegen de Chicago Bears eveneens voor om tijdens het volkslied in de kleedkamer te blijven, zodat de spelers geen kant hoefden te kiezen. "We respecteren het volkslied, maar willen onszelf uit deze situatie houden", zei coach Tomlin. "Niemand zou moeten kiezen."

  Door Trumps ferme tweets over het gedrag van Colin Kaepernick lijkt dat protest nu te zijn veranderd in een algemene stellingname tegen de onverzoenlijkheid van de president zelf. Het aantal deelnemers aan de protestacties was dit weekend in ieder geval vele malen groter dan toen het nog over geweld tegen zwarte burgers ging.

  Overigens heeft Trump het niet alleen aan de stok met American footballers: hij ruziet via Twitter ook met basketballer Stephen Curry, die niet meer welkom is op het Witte Huis om zijn NBA-kampioenschap te vieren.

 13. Een man heeft het vuur geopend op mensen in een kerk in de Amerikaanse staat Tennessee. Hij schoot eerst buiten de kerk een vrouw dood en ging toen met twee getrokken pistolen naar de kerk in. Zeven mensen raakten gewond, onder wie de dader. Hij bracht zichzelf een verwonding in de borst toe. Onduidelijk is of hij dat met opzet deed.

  De dader is een 25-jarige man die in 1996 vanuit Sudan naar de VS kwam. Hij had een verblijfsvergunning.

  De politie heeft hem aangehouden. Hij wordt beschuldigd van moord en poging tot moord. Over zijn motief is nog niets bekend. Op de Facebookpagina van de kerk zijn foto's te zien die lijken te wijzen op een gemengde samenstelling van de kerkgemeenschap. Er staan mensen op van verschillende leeftijden en etnische achtergronden.

 14. Het was tot nu toe een afschuwelijke maand in Mexico. Het land werd in de afgelopen weken getroffen door drie zware aardbevingen, waarbij in totaal bijna vierhonderd mensen om het leven kwamen. Ook de afgelopen twee dagen was het raak. Gisteren een aardbeving van 6,1, vandaag een beving met een kracht van 5,9.

  Specialisten uit onder meer Japan, Duitsland Israël en de Verenigde Staten zijn nu in Mexico-Stad om te zoeken naar mogelijke slachtoffers. In de stad stortten afgelopen dinsdag tientallen gebouwen in na een aardbeving met een kracht van 7,1. Tientallen mensen zijn nog levend onder het puin vandaan gehaald.

  Volgens correspondent Cees Zoon verloopt de hulpverlening redelijk. "Er wordt puin geruimd, maar naar overlevenden wordt niet meer gezocht", zegt hij. "Het is ook heel onwaarschijnlijk dat er nog mensen levend worden gevonden. Lichamen van overledenen zullen nog wel gevonden worden."

  Duizenden naschokken

  De Mexicaanse Nationale Seismologische Dienst zegt dat er sinds de eerste zware aardbeving deze maand, op 7 september, al meer dan 4300 naschokken zijn geregistreerd. "En er zullen er nog meer volgen", zegt directeur Xyoli Pérez Campos. "Wat we niet weten is welke omvang ze zullen hebben."

  Er is veel kritiek op de Mexicaanse overheid, omdat die hulpgoederen zou laten tegenhouden. "Ik heb zelf ook gezien dat vrachtwagens worden tegengehouden door de politie", vertelt Zoon. "Ze verspreiden de spullen uiteindelijk wel, maar wél met propaganda. Zodat mensen weten op wie ze volgend jaar moeten stemmen."

  Ook de bisschop van Cuernavaca, de hoofdstad van de staat Morelos, beklaagt zich over de autoriteiten. In een video op internet zegt hij dat drie vrachtwagens met hulpgoederen, ingezameld door verschillende parochies, door de politie zijn 'gekaapt'.

  Mensen met goede bedoelingen proberen de politiecontroles nu te omzeilen, om zo toch hulpgoederen af te leveren op de plekken waar dat nodig is. "Je zou verwachten dat deze agenten in extreme situaties wel iets anders te doen hebben. Dat ze zich fatsoenlijker zouden gedragen."

  Tegelijkertijd noemt Zoon de betrokkenheid van het volk fantastisch. "Geweldig om te zien dat mensen overal bezig zijn om te helpen. Met het inzamelen van spullen en bouwmaterialen. En bijvoorbeeld studenten, die ongevraagd puin komen ruimen."

  Duizenden mensen zijn door de aardbeving van afgelopen dinsdag dakloos. Hun huizen of appartementen zijn onbewoonbaar verklaard. Inspecteurs doen nog onderzoek naar de veiligheid van schoolgebouwen, in de hoop dat kinderen daar snel weer les kunnen krijgen.

 15. De gezamenlijke oppositie komt met een alternatief plan voor het eigen risico in de zorg. Het is een initiatief van GroenLinks, dat zegt dat een premiestijging kan worden voorkomen door een eenmalige verhoging van de rijksbijdrage.

  De partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie willen volgend jaar het eigen risico op 385 euro houden en afzien van de verhoging naar 400 euro per jaar. Om dat te financieren, zou de premie met ongeveer een tientje per jaar extra moeten stijgen.

  Morgenavond is er een Kamerdebat over de wetswijziging die daarvoor nodig is. GroenLinks dient dan met steun van de volledige toekomstige oppositie een voorstel in om te voorkomen dat het bevriezen van het eigen risico leidt tot extra verhoging van de zorgpremie.

  Als het eigen risico volgend jaar gelijk blijft, zitten zorgverzekeraars met 150 miljoen euro aan niet voorziene extra kosten. De oppositie wil daarom dat de rijksbijdrage aan de verzekeraars voor een jaar omhoog gaat.

  Plaagstoot

  GL-Kamerlid Corinne Ellemeet zegt dat een op de vijf mensen de doktersrekening niet kan betalen. "Maar zorg is geen luxeproduct. Iedereen heeft recht op betaalbare zorg. Daarom ben ik er trots op dat de volledig oppositie dit voorstel steunt."

  Politiek verslaggever Michiel Breedveld noemt het voorstel meer dan een politieke plaagstoot aan de formerende partijen. "Het plan is serieuzer, want het gaat de partijen erom de almaar stijgende zorgkosten voor met name de minima in de hand te houden."

  De formerende partijen hebben nog niet op het plan gereageerd.

 16. Bondskanselier Angela Merkel heeft op de verkiezingsavond van haar partij gezegd dat natuurlijk was gehoopt op een betere uitslag, maar dat het strategische doel is bereikt. "We zijn de grootste en gaan een regering vormen. En zonder ons kan er geen regering gevormd worden."

  De uitslag van vanavond is de op een na slechtste uitslag na de Tweede Wereldoorlog voor de partij, volgens de ARD. Alleen in 1949 trok CDU/CSU met 31 procent minder kiezers. Merkel sprak van een moeilijke periode voor de verkiezingen en een uitdaging die er nu voor de partij ligt.

  Ze benadrukte de kiezers van de AfD terug te willen winnen door hun zorgen en angsten serieus te nemen, maar vooral door goede politiek. CSU-partijvoorzitter Horst Seehofer zegt dat de rechterflank opengelaten is. Volgens hem is het juiste antwoord op de AfD de oplossingen van zijn eigen partij beter voor het voetlicht te brengen.

  Merkel zei later op de avond in een gesprek bij de ARD dat ze nog steeds achter het besluit staat om in 2015 de grenzen te openen voor de vele vluchtelingen.

  Lijsttrekker Martin Schulz sprak na de nederlaag op de SPD-verkiezingsavond in Berlijn van "een bittere en een dramatische dag voor de sociaal-democratie". "Ik bedank iedereen die op ons gestemd heeft, ook al zijn het er minder dan we hoopten. Wij zullen voor jullie principes en waarden vechten."

  Volgens hem gaat de SPD de oppositie in om onder meer de AfD de wind uit de zeilen te nemen. Schulz heeft niet getwijfeld om af te treden na de nederlaag en zegt de steun van de partij te hebben. Hij werd in maart tot partijleider gekozen.

  Constructieve oppositie

  Een van de leiders van de AfD, Alexander Gauland, sprak na het bekend worden van de exitpoll over een grote dag voor zijn partij. Volgens hem zal de AfD "het land veranderen". Hij beloofde zijn aanhangers de gevestigde partijen op de hielen te blijven zitten.

  AfD-kopstuk Frauke Petry zegt dat haar partij heeft geprofiteerd van de onvrede over de 'grote coalitie'. De partij trok vooral stemmen bij de CDU/CSU weg, meer dan een miljoen. Ook stemden veel mensen op de partij die vorige keer niet naar de stembus zijn gegaan.

  Petry zei op de Duitse televisie de komende vier jaar de wisseling van de regering in 2021 voor te willen bereiden. In de Bondsdag zal de partij volgens haar de ideeën naar voren brengen die ook al buiten het parlement zijn gepresenteerd.

  Een andere leider van de AfD, Alice Weidel, zegt constructief oppositie te willen voeren. "Miljoenen kiezers hebben ons hun vertrouwen gegeven om constructief oppositie te voeren." De andere partijen in het parlement willen niet met de AfD samenwerken.

  Demonstratie

  De AfD is bijeengekomen in een gebouw aan de Alexanderplatz in Berlijn. Daar werd aan het begin van de avond door enkele honderden mensen gedemonstreerd en lawaai gemaakt, onder wie leden van het linkse Antifa. In de loop van de avond werd de groep demonstranten steeds groter. De betogers scanderen leuzen als "racisme is geen alternatief" en "Heel Berlijn haat de AfD". De sfeer werd even grimmig en er is veel politie aanwezig.

  Ook in andere steden werd gedemonstreerd tegen de AfD.

  Premier Rutte

  Premier Rutte heeft Merkel vanavond gefeliciteerd met haar overwinning. Hij ziet uit naar voortzetting van de goede samenwerking.

  PVV-leider Wilders feliciteerde de AfD en Frauke Petry.

 17. Bij Spier in Drenthe is het lichaam aangetroffen van een 18-jarige vrouw. Volgens de politie gaat het om de jonge vrouw uit Pesse, die door haar moeder als vermist was opgegeven nadat ze vannacht niet thuis was gekomen van een schuurfeest in de buurt.

  Het lichaam werd vanmiddag door een voorbijganger gevonden in een greppel langs de weg tussen Pesse en Spier.

  In de loop van de middag meldde zich een automobilist bij de politie, een 24-jarige inwoner van Ruinerwold. Hij zei dat hij in de omgeving waar het lichaam is gevonden 's nachts iets had geraakt met zijn auto. De man is aangehouden, zijn voertuig is in beslag genomen en wordt op sporen onderzocht.

 18. Een knalgeel en blauwe vaas die voor een paar honderd euro in de catalogus stond is op een veiling in Zwitserland voor 4,3 miljoen euro verkocht, 10.000 keer de geschatte waarde. Twee bieders zijn ervan overtuigd dat het veilinghuis een fout heeft gemaakt.

  Volgens de taxateur is de vaas van 60 centimeter met drie draken een 20ste-eeuwse kopie. Er is volgens het veilinghuis geen bewijs dat een keurmerk uit de 18e-eeuwse Qianlong-periode echt is, dus werd de waarde geschat tussen de 400 en 700 euro.

  Tijdens de veiling bleken twee bieders niet overtuigd van dat oordeel. Een amateurverzamelaar in de zaal en een telefonische bieder namen het tegen elkaar op en dreven de prijs op tot 4,3 miljoen euro.

  Chinees aardewerk is de afgelopen jaren populair op veilingen vanwege de groeiende welvaart in Azië. Qianlong-aardewerk is populair: jarenlang was een vaas uit die periode met een prijs van 27 miljoen euro het duurste stuk Chinees porselein.

 19. In Mali zijn zeker drie blauwhelmen van de vredesmacht van de Verenigde Naties gedood bij een aanslag. Vijf anderen raakten gewond. Een explosief ontplofte toen er vanochtend een konvooi voorbijkwam dat werd begeleid door de VN-troepen. Het ministerie van Defensie zegt dat er geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

  Koen Davidse, plaatsvervangend hoofd van de VN-missie in Mali, veroordeelt de aanval. "Onze gedachten gaan uit naar de familie en geliefden." Davidse verzekerde op Twitter dat alles wordt gedaan om de gewonden snel te verzorgen.

  De Verenigde Naties proberen met de missie Minusma de veiligheid in Mali te herstellen. Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan die VN-missie. Nederland verlengde de bijdrage vorig jaar en blijft tot zeker eind dit jaar met bijna driehonderd militairen in het land. Wel zijn vorig jaar meerdere Nederlandse helikopters teruggehaald en werd ook het aantal militairen verminderd.

  De missie in Mali geldt als erg gevaarlijk. Er zijn regelmatig aanslagen op VN-militairen. In het noorden van Mali gebruiken jihadistische groepen veel geweld om delen van het land in handen te houden.

 20. In Duitsland had rond 14.00 uur 41,1 procent van de kiezers gestemd. Daarmee ligt de opkomst voor de Bondsdagverkiezingen iets lager dan in 2013 toen rond die tijd 41,4 procent van de kiezers zijn stem had uitgebracht.

  Uit een rondgang van DPA vanochtend in een paar grote steden leek de opkomst iets hoger te liggen, maar het eerste landelijke beeld van de Bundeswahlleiter laat dus zien dat het iets lager ligt. In 2013 kwam de opkomst uiteindelijk uit op 71,5 procent.

  Specifieke cijfers over de opkomst in verschillende steden zijn voorlopig nog niet bekendgemaakt. In Berlijn was het vanochtend nog rustig, maar wordt het nu steeds drukker. "Dit is een multiculturele stad. Ik wil dat iedereen zich goed voelt", zegt een van de stemmers. Buitenland-redacteur Beau Heimensen vroeg bij een stembureau in Berlijn naar de motieven van mensen om te gaan stemmen:

  Ruim 60 miljoen Duitsers kunnen vandaag hun stem uitbrengen. Naar verwachting zal de CDU/CSU van bondskanselier Merkel opnieuw de grootste worden, maar wel met minder stemmen dan in 2013. Ook Merkels coalitiepartner SPD lijkt op een kleine nederlaag af te stevenen.

  De meeste aandacht gaat uit naar de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), die in de peilingen 11 tot 13 procent van de stemmen krijgt. De verwachting is dat de liberale FDP in het Duitse parlement terugkeert.

  De stemlokalen sluiten om 18.00 uur, waarna direct een exitpoll volgt. Vanaf 18.30 uur komen de eerste uitslagen binnen.